
Canon a sarit la numaratoare peste numarul 4, considerat de japonezi cu ghinion, si a anuntat lansarea Canon Powershot S5 IS. Desi numeric saltul pare mare de la S3 la S5, specificatiile noului aparat nu sunt spectaculoase, majoritatea upgrade-urilor fiind de bun simt.
Cea mai mare dezamagire a mea a fost ca nu s-a schimbat nimic la lentile: aceleasi lentile 12x (dealtfel bune), 36-432 mm cu aceleasi valori ale diafragmei. Dezamagirea e cu atat mai mare cu cat noile modele de la Sony, DSC-H7 si DSC-H9, au lentile 15x de 31-465 mm, adica sunt superioare ca distanta focala la ambele extreme - wide si tele, ca sa nu mai zic de distanta focala a Olympus-ului SP 550-UZ de 28-504 mm (18x). A doua dezamagire personala (desi era foarte plauzibila) este pastrarea aceleiasi marimi a senzorului, adica 1/2.5″ - o valoare dealtfel intalnita la toate aparatele concurente. Speram sa puna un senzor ceva mai mare, de tipul celui de la Canon Powershot G7 de 1/1.8″, ceea ce ar fi dus automat la o calitate mai buna a pozelor si la diminuarea zgomotului de imagine (insa din cate am inteles o marire a senzorului ar duce si la o marire a lentilelor ceea ce l-ar face mai mare si mai greu).
In rest, Canon a facut upgrade-uri bune fata de S3 IS, care se incadreaza in specificatiile noilor aparate de la Sony, Panasonic sau Olympus: a marit rezolutia pozelor la 8 MP, ecranul pare a fi mult superior fiind si mai mare (2.5″) dar si cu o rezolutie superioara de 207.000 pixeli, au pus noul chip Digic III care asigura viteze de raspuns superioare si care ajuta (zice producatorul) la reducerea mai buna a zgomotului de imagine, mai ales in conditiile in care a fost adaugata o noua valoare a ISO - 1600 - aducand astfel valorile ISO intre 80 si 1600. Singurul lucru nou care nu e intalnit la aparatale concurente si care a fost asteptat de unii utilizatori este optiunea pentru adaugarea unui al doilea blitz, aparatul suportand atasarea unui blitz secundar de tipul Canon Speedlite (220EX, 430EX, 580EX). Alte upgrade-uri interesante sunt tehnologia de detectare a fetelor (Face Detection), care imbunatateste expunerea si focus-ul pozelor care contin fete umane, optiunea de Safety Zoom - care este un fel de zoom digital insa facut nu prin interpolare ci prin coborarea rezolutiei pozei - si adaugarea unui mod de filmare Long Play 640×480x30 de cadre pe secunda, care permite realizarea unor filme de aceiasi dimensiune dar cu aproximativ 40% mai lungi (insa nu in modul Fine).
Una peste alta, este un upgrade binevenit (chiar daca nu este impresionant) care reuseste sa aduca un concurent decent pentru noile aparatele Sony DSC-H7 si DSC-H9 (pentru ca Olympus-ul SP 550-UZ, desi spectaculos in specificatii nu pare sa se ridice la inaltimea lor). Eu tocmai am facut saltul de la Canon Powershot S1 IS la S3 IS, asa ca probabil voi astepta urmatorul model pentru un nou upgrade. Apropo, am de vanzare un Canon Powershot S1 IS aflat in stare foarte buna + card memorie Sandisk CF Ultra 2 de 1 GB - pret informativ 700 RON - in special pentru cei din Cluj-Napoca sau Bistrita, cu care ma pot intalni mai usor.
Ramane totusi un aparat ditigal. Pretul lui se va apropia foarte mult de SLR-urile Canon lucru care il dezavantajeaza foarte mult.