La sfarsitul lunii ianuarie Olympus a anuntat lansarea modelului SP-550 UZ, ale carui specificatii sunt impresionante tinand cont de categoria din care face parte (compact ultrazoom).
Primul lucru care atrage atentia este zoom-ul optic de 18x, in conditiile in care concurenta este inca la 12x (Sony H2 si H5, Canon Powershot S3 IS, Panasonic Lumix DMC-FZ7 sau chiar recent anuntatul FZ8). Un alt lucru prin care isi bate concurenta este si distanta focala minima, care este de 28 mm, spre deosebire de concurenta care in general are distanta focala minima la 36 mm. Acest lucru inseamna ca distanta sa focala intre 28 si 504 mm face ca SP-550 UZ sa fie superior la ambele extreme ale distantei focale: unghiuri mai mari pentru pozele facute de aproape si detalii mai aprofundate pentru obiectele aflate la distanta. Practic puterea de marire a aparatului nu este mult superioara concurentei (504 mm fata de 420 mm, pornind de la 36 mm ar fi echivalent 14x fata de 12x), insa faptul ca prinde o panorama mai mare in pozele facute de aproape este un avantaj semnificativ, foarte multi posesori de aparate ultrazoom dorind sa aiba aceasta posibilitate de a face poze cu unghiuri mai largi, utile atat pentru peisaje (cand esti relativ aproape de peisajul pe care vrei sa-l surprinzi) cat si pentru incadrarea mai usoara a cladirilor sau a persoanelor aflate intr-o incapere.
Desi doar distanta focala a aparatului este deja un motiv suficient ca sa lase concurenta in ceata, Olympus a plusat si a inzestrat aparatul si cu un senzor ultra sensibil la lumina, cu valori posibile ale ISO intre 80 si 3200, existand chiar si setarea de ISO 5000 insa care are anumite limitari. Oricum, aparatele concurente abia daca au trecut de ISO 1000 (unele nici macar la 1000 nu au ajuns). Bineinteles ca va fi interesant de vazut ce calitate poate oferi aparatul fotografiilor facute cu setari ale sensibilitatii la lumina foarte mari, mai ales ca marimea senzorului pe care a “ingramadit” cei 7.1 megapixeli este standard pentru aceasta clasa: 1/2.5″. Este bine stiut ca la o marime a senzorului asa de mica, in conditiile unor rezolutii de peste 5 megapixeli, calitatea imaginii scade semnificativ cand se folosesc valori inalte ale ISO - insa va trebui sa asteptam ca aparatul sa apara pe piata pentru a vedea ce calitate poate oferi la aceste valori.
Alte lucruri de precizat ar fi stabilizatorul de imagine de tip Dual Image, ecranul de 2.5″ cu o rezolutie de 230.000 de pixeli, modul super macro cu posibilitate de focus la 1 cm de obiect, optiunea de salvare a imaginii in format RAW, filmare 640×480 la 30 de cadre pe secunda fara limitare de timp. In Statele Unite aparatul poate fi pre-comandat la un pret de 500$ (se astepta lansarea lui pe piata in aceasta luna). Personal sunt curios ce specificatii va avea Canon Powershot S4 IS care ar trebui sa fie anuntat in curand (Canon a lansat S1, S2 si S3 in aceasta perioada a anului la distanta de un an fiecare), insa ii va fi foarte greu sa reuseasca sa se bata (cel putin la specificatii) cu Olympus SP-550 UZ.
Super aparat pacat ca inca nu il putem “atinge”. Dar pentru ce avem, ce zici Sony H5 sau Canon S3 ?